Preskoči na vsebino Preskoči na vsebino

Karlovšek, Igor: Čez modro črto

Glavna junakinja, trinajstletna Urška, živi v Celju z mamo, očetom in mlajšim bratom Tinetom. Oba z bratom sta zagrizena hokejista, ki stopata po korakih očeta in dedija, ki sta tudi bila hokejista.

Roman se pravzaprav začne z odkritjem Urške, da je njena mama zaljubljena v nepoznanega moškega. Kmalu sledi razkritje staršev, da se ločujeta in tu se zgodba prične takoj zapletati. Otroka sta postavljena pred dejstvo, da se bosta morala odseliti z mamo iz Celja v Črnomelj. Sicer imata mamo oba zelo rada, ampak v Črnomlju ni dvorane za igranje hokeja in predvsem tam nimata prijateljev. Po drugi strani pa si res ne želita živeti z očetom, ki je precej neodgovoren.

Urška in brat Tine skozi svoje oči predstavita dinamiko v družini ob prihajajoči ločitvi. Ker mora sodišče odločiti, komu bosta otroka dodeljena, ju vse dogajanje postavlja v negotovo situacijo. Urška se uporniško postavi zase in skuša uveljaviti svojo voljo proti maminim željam. Izpostavljena je zapletenost situacije in teža sprejemanja odločitev. Ko se Urška odloči, da bo šolo še vedno obiskovala v Celju, da bo igrala hokej s svojima najboljšima prijateljicama in predvsem, da bo zapela na šolskem božičnem koncertu, se staršema upre. Išče možnosti, kako bi lahko ostala v Celju. Tako kot je hokej nepopustljiva igra, je tako tudi v življenju in Urška ve, da ne sme popustiti. Toda življenje vseeno ni igra in včasih tudi, če daš vse od sebe, se stvari odvijejo drugače.

Citat za pokušino: »V njej je vrelo od nasprotujočih si čustev. Predvsem je čutila žalost. Da se je to zgodilo. Spor. Prepir. Ravsanje med starši. Uničen telefon. Policijsko posredovanje. Tinetov jok. Očetovo spoznanje, da ga je mami izigrala. Njegovo presenečenje. Osuplost. Bes. Urški je pokalo srce.« (str. 61)

Ana Dolinšek

Igor Karlovšek: Čez modro črto, roman za mladino Iskalnik Preverite razpoložljivost (Cobiss)
Informacije
Leto izida2024
Ciljna skupinamladi
Zvrstleposlovje od 13. - 15. leta - M
SLEDITE NAM | Ikona za Facebook Ikona za Instagram Ikona za Youtube
© 2024 Mariborska knjižnica. Vse pravice pridržane!
Prikaži skrita obvestila