Preskoči na vsebino Preskoči na vsebino

Skubic, Andrej E.: Lahko bi umrl na tem kavču z mano

Junaki Tria Golaznikus so zrasli in obiskujejo 9. razred osnovne šole. Še vedno se jim veliko dogaja, vendar so tokrat težave veliko bolj najstniške.

Tomaž še vedno riše in razmišlja tudi o promociji svojih izdelkov. Po nekaj letih miru, pa znova doživlja napade epilepsije, kar starše prisili, da mu omejijo dostop do računalnika in tablice. Liam je postal zagret nogometaš in si družbo išče tudi izven njihovega tria. Lija pa se spoprijema z odraščanjem in vsem, kar le to prinese sabo.

Tokrat imamo še dva junaka. Jaka, ki je v njihovo šolo prišel kasneje, išče svojo identiteto in odkriva svojo spolno usmerjenost, hkrati pa je žrtev nekaterih prepotentnežev. Julija, v katero je zagledan Tomaž, pa se sooča z ločitvijo staršev in pričakuje razpravo o skrbništvu, vmes pa razmišlja, kako bi zbežala od doma.

Poleg osebnih težav naših protagonistov, se zaplet zgodi tudi v šoli. Zaradi nasilja med učenci se v šoli odločijo, da odpade večdnevni zaključni izlet in ostane le enodnevno plavanje na bazenih, kar dodatno bremeni mlade. Kako se bodo z vsemi izzivi spoprijeli, pa preberite v odličnem mladinskem romanu. Roman nam predstavi tematiko odraščanja, govori o prijateljstvu in razumevanju drugačnosti ter sprejemanju samega sebe.

Ana Dolinšek

Citat za pokušino: »Spomnil se je družbe od zadnjič, kako dobro so se ujeli, čeprav so drug drugega zafrkavali, in počutil se je bolje. Ne, niso tukaj vsi samo taki zabriti tipčki, kot sta Kian in Max Lupetič. Ali pa športniki kot Liam in Hrust. So tudi umetniki, kot je Tomaž. Kot je on. Tako da – koga briga za te cejevske kmete – v beju je zadosti ljudi, ki ga bodo štekali. Saj ga poznajo. Zato je, čeprav mu je srce hitreje udarilo, samo stisnil ustnice in korakal naprej, ne da bi se pustil zmesti.« (str. 46-47)

Andrej E. Skubic: Lahko bi umrl na tem kavču z mano, naslovnica romana za mladostnike Iskalnik Preverite razpoložljivost (Cobiss)
Informacije
Leto izida2024
Ciljna skupinamladi
Zvrstleposlovje od 13. - 15. leta - M
SLEDITE NAM | Ikona za Facebook Ikona za Instagram Ikona za Youtube
© 2024 Mariborska knjižnica. Vse pravice pridržane!
Prikaži skrita obvestila