Preskoči na vsebino Preskoči na vsebino

Sporočila za člane Knjižničnega cikla - september, oktober 2023

Informacije
Začetek:03. 10. 2023 17.00
Ciljna skupinaodrasli, starejši
Tip prireditveknjižnični cikel, mesečno srečanje, predavanje
Lokacija:

ŠTUDIJSKO LETO 2023 – 2024 (2. oktober 2023 - 31. maj 2024) - VPIS

1. MESEČNO SREČANJE

OD SVILOPREJKE DO SVILENE NITI
Torek, 3. oktobra 2023, ob 17.00 v Sodnem stolpu, Pristan 8, Maribor
Pogovor o svilogojstvu in svilarstvu v Sloveniji V nekoč donosno gospodarsko dejavnost, v Evropi značilno zlasti za območje Sredozemlja in Podonavja, so bili že od 16. stoletja naprej vključeni tudi naši kraji. Čeprav sta svilogojstvo in svilarstvo v 60. letih 20. stoletja v Sloveniji zamrla, je svila kot statusni simbol ostala v zavesti ljudi. V pogovoru, s katerim se priključujemo letošnjim Dnevom evropske kulturne dediščine, se bomo dotaknili zgodovine svilogojstva in svilarstva, pogojev za njuno ponovno vzpostavitev, raziskav na tem področju, ki jih izvajajo v okviru Inštituta za svilogojstvo in svilarstvo RLB, ter svilenih izdelkov in njihove uporabe nekoč in danes.
Dogodek, na katerem bodo sodelovale direktorica Inštituta za svilogojstvo in svilarstvo RLB dr. Rebeka Lucijana Berčič, oblikovalka nakita, avtorica blagovne znamke E2RD Bojana Kovačič Zemljič in višja kustodinja Zbirke oblačilne kulture v Pokrajinskem muzeju Maribor Maja Hren Brvar, bo usmerjala mag. Nina Hriberšek Vuk.

Vabimo vas, da se prijavite na Sovine E-novice Mariborske knjižnice. V njih vas bomo obveščali o novicah in aktualnih dogodkih.
Prijavi se na novice
SLEDITE NAM | Ikona za Facebook Ikona za Instagram Ikona za Youtube
© 2024 Mariborska knjižnica. Vse pravice pridržane!
Prikaži skrita obvestila