Preskoči na vsebino Preskoči na vsebino

Literarni večer ob Tavčarjevem letu: CVETenJE V JESENI

Informacije
Začetek:23. 11. 2023 18.00
Konec:23. 11. 2023
Ciljna skupinamladi, odrasli, starejši
Tip prireditveliterarni večer
Lokacija:

V sodelovanju z Dramo SNG Maribor smo ob stoletnici smrti vodilnega ustvarjalca slovenskega realizma Ivana Tavčarja v Knjižnici Duplek gostili program CVETenJE V JESENI. Literarni večer je zasnovala dramaturginja Maja Borin, odlomke iz pisateljeve literarne zapuščine sta interpretirala dramska igralca Mirjana Šajinović in Matevž Biber

Tavčarjeva življenjska zgodba je zgodba o uspehu. Kmečki fant, rojen v kajži pri Poljanah nad Škofjo Loko, je bil od nekdaj prepričan, da mu pripada gosposki položaj, zato je kot dijak v Ljubljani samozavestno dvoril eni najbogatejših mestnih gospodičen. Za kazen je bil vržen iz Ljubljane, a je šolanje končal v Novem mestu. Po končanem študiju prava na Dunaju in ko je že skoraj začel verjeti v svoje besede, da nam je ljubezen vsem v pogubo, se je zaljubil in poročil s Franjo Košenini, najbogatejšo narodnozavedno Ljubljančanko. Postal je eden najuglednejših slovenskih meščanov in vplivnih politikov. Postal pa je tudi to, kar si je od otroštva želel – graščak na Visokem. Na svojem posestvu je našel material za Visoško kroniko – dognan, idejno in estetsko vrhunsko izoblikovan zgodovinski roman. Njegova najbolj znamenita povest Cvetje v jeseni pa se je s Klobčičevo ekranizacijo ljubezni med Meto in Janezom trajno zapisala v slovensko memorijo.

Vabimo vas, da se prijavite na Sovine E-novice Mariborske knjižnice. V njih vas bomo obveščali o novicah in aktualnih dogodkih.
Prijavi se na novice
SLEDITE NAM | Ikona za Facebook Ikona za Instagram Ikona za Youtube
© 2023 Mariborska knjižnica. Vse pravice pridržane!
Prikaži skrita obvestila