Preskoči na vsebino

Branje

Rastem s knjigo

V okviru nacionalnega projekta Rastem s knjigo sodelujemo s sedmošolci osnovnih šol in dijaki prvih letnikov srednjih šol. Vodilo projekta je, da mlade povabimo v splošne knjižnice, jih navdušimo za branje in promoviramo slovenske avtorje.

Projekt Rastem s knjigo OŠ in SŠ 2023 /2024:

    • za osnovnošolce je bila izbrana knjiga avtorice Irene Androjna, Modri otok, z naslovno ilustracijo Eve Mlinar, Mladinska knjiga založba d.d.,
    • za srednješolce je bila izbrana knjiga avtorja Vinka Möderndorferja, Romeo in Julija iz sosednje ulice, ilustracije: Jure Engelsberger, MIŠ založba.

VEČ O PROJEKTU


Bralna značka

Bralna značka je slovensko gibanje, ki otroke in mlade že več kot 45 let spodbuja k branju. Osnovni cilj društva je negovanje in razvijanje bralne, knjižne in književne kulture med otroki in mladimi. V svojih prizadevanjih se povezuje s strokovnjaki s področja mladinske književnosti in literarne didaktike z mladinskimi knjižničarji splošnih in šolskih knjižnic, s Centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo Mestne knjižnice Ljubljana, s Slovensko sekcijo IBBY (Mednarodne zveze za mladinsko književnost), Bralnim društvom Slovenije, Društvom slovenskih pisateljev, revijo Otrok in knjiga, založbami, knjigarnami.

Mariborska knjižnica ima v Odboru Prežihove bralne značke pri ZPM Maribor svojega stalnega člana.

V okviru izvajanja predšolske in šolske Bralne značke ter različnih bralnih projektov za spodbujanje branja sodelujemo s skupinami otrok iz vrtcev in osnovnih šol. Mladim obiskovalcem po dogovoru čez vse leto pripovedujemo pravljice in bogatimo njihov knjižni izbor.


Pikina bralna značka

Bralno spodbujevalni projekt Knjižnice Velenje, pri katerem sodeluje tudi Mariborska knjižnica, in je namenjen vrtčevskim otrokom in otrokom do 6. razreda osnovne šole. Otroci preberejo štiri knjige s seznama in v Pikino beležko zapisujejo vtise ali rišejo zgodbe.

Nagrajeni bodo s PIKINIM PRIZNANJEM in PIKINIM GUMBKOM.

Če se nam želite pridružiti pri branju hudomušnih in kakovostnih knjig, povprašajte v svoji knjižnici za več informacij.


SLEDITE NAM | Ikona za Facebook Ikona za Instagram Ikona za Youtube
© 2024 Mariborska knjižnica. Vse pravice pridržane!
Prikaži skrita obvestila