Preskoči na vsebino

S knjižnico do strpnosti

Drage kolegice in kolegi,

v Mariborski knjižnici z raznolikimi vsebinami aktivno posegamo v družbeni prostor, v smeri strpnega sobivanja, medsebojnega spoštovanja in razumevanja.

Vabimo vas k sodelovanju.

  Splošne knjižnice predstavljamo odprte socialne prostore, kjer prebivalci izpolnjujejo svoje izobraževalne, informacijske in kulturne potrebe, pa tudi potrebe po druženju in sprostitvi. Na voljo smo vsem prebivalcem, ne glede na raso, narodno pripadnost, starost, spol, vero, jezik, invalidnost, socialni položaj, zaposlitev in stopnjo izobrazbe (Kje naj začnem, 2021).

  Mariborska knjižnica se pridružuje temu poslanstvu. Z raznolikimi vsebinami in široko zasnovanimi partnerstvi aktivno posegamo v družbeni prostor, v smeri strpnega sobivanja, medsebojnega spoštovanja in razumevanja.

  Naša prizadevanja povezujemo v širše zasnovan odprt projekt »S knjižnico do strpnosti«. Umeščamo ga med spoznavanje, kritično obravnavo in vrednotenje tematskih sklopov:

   • rasne diskriminacije: primer razstave Bela barva in Rosa Parks
   • migracij: Pogovarjaj se z menoj – Takalamaj (prosto povzeto iz arab.) - pogovorna srečanja v knjižnici za mlade in odrasle priseljence: podpora pri učenju slovenščine in ohranjanju stika z maternim jezikom
   • evrocentrizma: pripovedovanje afriških in drugih pravljic, s čimer spodbujamo neevrocentrične predstave o drugih kontinentih in kulturah.
   • Prisluhnite afriški pravljici. Pripoveduje Zdenka Gajser, Mariborska knjižnica
   • Prisluhnite še drugim pravljicam

   Pri izvajanju posameznih vsebin kot sestavnih delov projekta sodelujemo z različnimi ustanovami, društvi, šolami, učitelji, učiteljicami, starši, otroki in z drugo javnostjo, ki se srečuje z izbrano tematiko. S sproščenimi knjižničnimi in bibliopedagoškimi pristopi tematsko dopolnjujemo in nadgrajujemo učne in druge vsebine, presegamo stereotipne obravnave izbranih tematik skozi večplastno obravnavo in izbor kvalitetnih leposlovnih in neleposlovnih del, ki omogočajo čustveno in izkustveno doživljanje raznolikih problemskih svetov. Vsebine izvajamo na načine, ki omogočajo podporo pri učenju slovenskega jezika in dragocenem ohranjanju stika z maternim jezikom.

   V nadaljevanju podajamo primer gradiv s priporočilnimi seznami, ki jih bomo sproti dopolnjevali. Upamo, da vam bodo v pomoč pri izvajanju programov za zmanjševanje socialne izključenosti na osnovi rasne, nacionalne ali kulturne pripadnost. Gradiva so prosto dostopna na spletni strani Mariborske knjižnice. Prosimo le, da pri njihovi uporabi upoštevate osnovna pravila citiranja.

   Veseli bomo sodelovanja in povezovanja v sorodnih projektih.

   Kontaktne osebe:
   Zdenka Gajser
   , tel. 02 23 52 106
   Jasna Mlakar
   , tel. 02 23 52 121 (bralni klub za odrasle)
   Dragana Lujić
   , tel. 02 23 52 117

   Viri:

   SLEDITE NAM | Ikona za Facebook Ikona za Instagram Ikona za Youtube
   © 2024 Mariborska knjižnica. Vse pravice pridržane!
   Prikaži skrita obvestila