Preskoči na vsebino Preskoči na vsebino

Kobe, Marjana: Vedež in začetki posvetnega mladinskega slovstva na Slovenskem : 1778 - 1850

Maribor : Mariborska knjižnica, revija Otrok in knjiga, 2004

Elektronska naročilnica  Cena: 15,86 EUR

Izzid monografije je pomemben, saj je raziskava pojasnila nastanek slovenske mladinske književnosti glede na svojo temo pa je znatno prispevala k razumevanju slovenske kulture in identitete. Tovrstno znanstveno besedilo je temeljni vir za študij na dodiplomski in podiplomski ravni na Filozofski in Pedagoški fakulteti, dokazala pa je tudi povezanost slovenske mladinske književnosti z reprezentativnimi deli in avtorji v evropskem prostoru, kar brez dvoma utrjuje tudi evropsko "identiteto" v razumevanju razvoja domače, slovenske književnosti.

- iz recenzije rednega prof. dr. igorja Sakside

Razprava na znanstveni ravni obravnava prve, predliterarne oblike mladinskega slovstva in njihovo preraščanje v sodobnejši tip književnosti za otroke in mladostnike. Doslej znana, po obsegu in obravnavi skromna dejstva, je avtorica postavila v širok referenčni okvir in na višjo problemsko raven. Zanima jo razvoj različnih novih modelov mladinskega slovstva, kot jih je spodbudilo razsvetljenstvo proti koncu 18. stoletja in njihov prenos na Slovensko. Zvrsti in oblike tega slovstva raziskuje glede na njihov izvor v evropskem kontekstu, jih pretresa po njihovih vsebinskih in formalnih značilnostih, nato pa ugotavlja njihov specifični položaj v slovenski recepciji. V raziskavi so upoštevani tudi problemi vzgojnih vsebin sprejetih slovstvenih modelov, obenem pa avtorico zanimajo kot izhodišče za ugotavljanje njihove funkcije v nastajanju posvetne mladinske književnosti na Slovenskem.

- iz recenzije akademika dr. Janka Kosa

Marjana Kobe: Vedež in začetki posvetnega mladinskega slovstva na Slovenskem: 1778 - 1850, naslovnica monografije Iskalnik Preverite razpoložljivost (Cobiss)
Informacije
Leto izida2004
Ciljna skupinaodrasli, starejši
SLEDITE NAM | Ikona za Facebook Ikona za Instagram Ikona za Youtube
© 2024 Mariborska knjižnica. Vse pravice pridržane!
Prikaži skrita obvestila