Preskoči na vsebino

Center za spodbujanje bralne pismenosti

Z delovanjem v obliki izobraževalnih in strokovno izpopolnjevalnih dogodkov Center za spodbujanje bralne pismenosti teži h krepitvi kompetenc strokovnih delavcev na področju razvijanja bralne kulture in bralne pismenosti. S povezovalnim delovanjem spodbuja sodelovanje med vsemi knjižnicami ter povezovanje knjižnic in drugih deležnikov na področju bralne pismenosti v Sloveniji. S posameznimi prireditvami se obrača neposredno na bralce in jih nagovarja s prepletom različnih kulturnih in vzgojno-izobraževalnih vsebin.

  • ABC bralne pismenosti je strokovni dogodek, katerega namen je seznanjati javnost z novostmi na področju znanstvenih raziskovanj, strokovno raziskovalnih ugotovitev in dobrih praks. Rdeča nit, ki ji pri tem sledimo, je iskanje odgovorov na vprašanja o procesu in smiselnosti branja ter vrednotah in uporabnosti, ki jih branje vnaša v vsakdanje življenje. 
    Posnetki predstavitev ABC bralne pismenosti - 2019, 2020, 2021, 2022, 2023
  • #športajmoinberimo je nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami. Pripravljen je za ciljno skupino mladih, starih med 15 in 19 let, ki večino svojega prostega časa posvetijo športu. Vodilo programa je povezati mlade in vrhunske športnike ob pogovoru o branju in knjigi. Mladim športnikom želimo predstaviti, kako lahko s pomočjo znanja iz knjig in branja kot tehniko treniranja možganov napredujejo tudi kot športniki. Del programa je tudi pripravljanje mesečnih knjižnih priporočil. Pod naslovom Kaj brati, da diši po športu? opozarjamo na dela, ki izpostavljajo vrednote športa. Priporočila so objavljena na spletni strani Olimpijskega komiteja Slovenije in spletni strani Mariborske knjižnice. (Zvrst športajmo in berimo)

Sodelovanje Centra:

  • v skupini partnerjev Nacionalnega meseca skupnega branja,
  • v skupini koordinatorjev mreže Družinske pismenosti,
  • z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) in Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom za šolstvo RS: povezava športa in branja,
  • v mreži koordinatorjev KUV (kulturno umetniška vzgoja). Center za spodbujanje bralne pismenosti opravlja nacionalno koordinacijo za bralno kulturo v splošnih knjižnicah znotraj programa kulturno umetniške vzgoje.

Vodja Centra za spodbujanje bralne pismenosti v Mariborski knjižnici: dr. Andreja Erdlen

SLEDITE NAM | Ikona za Facebook Ikona za Instagram Ikona za Youtube
© 2023 Mariborska knjižnica. Vse pravice pridržane!
Prikaži skrita obvestila