Preskoči na vsebino Preskoči na vsebino

Nagrada za inovativen projekt 2021 - Podcasti ABC bralne pismenosti

Informacije
Začetek:20. 11. 2021 10.00

Teden splošnih knjižnic Slovenije (15. - 20. 11. 2021)

20. november je Dan splošnih knjižnic, ko opozarjamo na pomen in vlogo splošnih knjižnic v družbi. Ob tej priložnosti Združenje splošnih knjižnic vsako leto podeljuje tudi nagrade za najboljše projekte, s katerimi je knjižnica uvedla nov, inovativen projekt za uporabnike ali nove pristope k strokovnemu delu knjižnice, izboljšala delovne procese, uvedla nove prakse vodenja itd.

Leta 2021 je bila med nagrajenci tudi Mariborska knjižnica. Prejeli smo nagrado na področju strokovnega dela knjižnice, in sicer za projekt pod naslovom Podcasti ABC bralne pismenosti.

Nagrado na področju strokovnega dela knjižnice je prejela tudi Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto za projekt 24 urna izposoja knjižničnega gradiva. Nagrado za najboljši projekt za uporabnike je prejela Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, in sicer za projekt Kamniška literarna transverzala.

Obrazložitev nagrade:
Podcasti Centra za spodbujanje bralne pismenosti Mariborske knjižnice so inovativen način ozaveščanja strokovne (knjižničarji!) in širše splošne javnosti o pomenu bralne pismenosti ter gradnji bralne kulture v širšem javnem prostoru. Projekt podcastov se navezuje tudi na doseganje ciljev Nacionalne strategije za razvoj bralne pismenosti in uresničevanje strokovnih priporočil za strokovne knjižnice. Knjižnica je s podcasti na strokovni dogodek ABC bralne pismenosti III želela povabiti knjižničarje (primarno ciljno skupino) na inovativen način.

Projekt predstavlja drugačen pristop k podajanju vsebine določenega dogodka ali določene storitve. Knjižnica je pri pripravi strokovnega dogodka ABC bralne pismenosti III uspešno uporabila možnosti sodobne tehnologije v obliki podcastov, kar je novost v knjižničnem prostoru. Možnost, da si uporabniki vsebine podcastov izberejo, naročijo in jih poslušajo, kadar to želijo, predstavlja veliko prednost v današnjem hitrem načinu življenja.

Pojmi, ki opredeljujejo podcaste so: samodejnost, pretočnost, frekventnost (pogostnost) in dostopnost. Podajanje vsebin na temo bralne kulture in bralne pismenosti je tako za uporabnike sodobnejše, dostopnejše in posega izven zidov knjižnice ali ozkih strokovnih krogov.

Promocija dogodka ABC bralne pismenost na ta način prinaša tudi vsebinsko zelo kvaliteten in bolj oseben nagovor in motiviranje udeležencev, predstavitev predavateljev s pomočjo kakovostnih knjig in bralnih namigov, povezanih s temo, ki jo bo predstavljal posamezni predavatelj, ustvarjalci strokovnega dogodka (predavatelji) so predstavljeni skozi prizmo asociacij med njihovim delom in izbrano/predstavljeno knjigo.

Rezultat projekta je t.i. model petih korakov, ki bo izhodišče za pripravljanje podcastov v prihodnje in je lahko uporaben tudi za druge knjižnice. Rezultat projekta sta tudi dva krajša video posnetka. Eden promovira izgradnjo nove osrednje knjižnice in novo ponudbo podcastov. Uporabljen je bil za promocijo nove storitve, podcastov. Na drugem posnetku so predstavljeni napotki, kako pripraviti podcast. Tretji rezultat projekta je vzpostavljen drugačen dostop tudi do bralnih priporočil in novo znanje, kako pripraviti in izpeljati podcaste. Projekt je bil predstavljen tudi kot vzorčni primer na nacionalnem posvetu Bralnega društva Slovenije z naslovom Zapeljevanje v branje ali kako branje živi na spletu. Vzpodbudni so tudi kvantitativni rezultati (število prenosov, domet ipd.)

Oglejte si posnetek podelitve nagrad


  • V prvi seriji podcastov dr. Sabina Fras Popović, takratna vodja Centra za spodbujanje bralne pismenosti, razmišlja o vsebinskih smereh strokovnega dogodka ABC bralne pismenosti III:: Zakaj pot spodbujanja bralne pismenosti peljemo skozi radovednost in navdušenje in kakšna je razlika, če nekoga poznamo po imenu ali le po priimku? 
  • Drugo serijo podcastov ABC bralne pismenosti smo pripravili v času praznovanja Tedna splošnih knjižnic od 15. - 20. novembra 2021: Povabljeni v knjižnico! Skozi pet podcastov v tej seriji, se sprehajamo od začetka do konca življenjske poti posameznika in iščemo različne odgovore na vprašanje, zakaj brati v posameznem življenjskem obdobju. Podcaste je pripravila dr. Sabina Fras Popović.
  • Tretja serija podcastov napoveduje Strokovno srečanje ABC bralne pismenosti IV - 3. - 7. oktobra 2022.

Epizode podcastov so brezplačno na voljo na odjemalnikih za podcaste:Vabimo vas, da se prijavite na Sovine E-novice Mariborske knjižnice. V njih vas bomo obveščali o novicah in aktualnih dogodkih.
Prijavi se na novice
SLEDITE NAM | Ikona za Facebook Ikona za Instagram Ikona za Youtube
© 2024 Mariborska knjižnica. Vse pravice pridržane!
Prikaži skrita obvestila