Preskoči na vsebino Preskoči na vsebino

Za pravljice odklenjene ključavnice

Maribor : Mariborska knjižnica, 2012.

Elektronska naročilnica Cena: 12 EUR

S ključi mesta odklepamo ključavnice v pravljice

Monografija Za pravljice odklenjene ključavnice se uresničuje kot prvo dejanje projekta Evropska pravljica, s katerim Mariborska knjižnica sodeluje v mozaiku dogodkov Evropske prestolnice kulture. Monografija predstavlja teoretsko osnovo za nadaljevanje projekta Evropska pravljica – za načrtovani mednarodni simpozij in pravljični večer ter mrežno izvedbo teh večerov v knjižnicah partnerskih mest. Čeprav je večina člankov pričujoče publikacije nastala že nekaj let prej, ob enem od simpozijev, je pravi čas za njeno uresničitev očitno napočil šele v dneh, ko so se odvrtela prva dejanja prazničnega mariborskega leta.
V Mariborski knjižnici ima strokovno in praktično ukvarjanje s pravljico in pripovedovanjem domala polstoletno tradicijo. Pravljične ure za otroke pa tudi njihovo teoretično proučevanje in načrtna skrb za mladega bralca so se že davno zasidrali v bistvo našega poslanstva. Ustvarjalna krila so dobile v službi za mlade bralce, ki organizacijsko in razvojno skrbi za to pomembno področje knjižničnega dela. V povezavi z njo se uresničuje tudi teoretični okvir z našo revijo Otrok in knjiga, ki je po 40 letih izhajanja še vedno edina strokovna revija za področje mladinske književnosti, književne vzgoje, ilustracije, proučevanja mladega bralca in s knjigo povezanih medijev.
Pomen negovanja pravljic smo v knjižnici od nekdaj razumeli kot pomemben del našega delovanja, kot družbeno odgovornost knjižnice, ki pomaga razvijati bralne navade, estetsko doživljanje bralcev, posebej mladih, jih navaja na uporabo različnih medijev in jim približa in priljubi knjižnico za vse življenje. Otrok je najmehkejši in najobčutljivejši uporabnik knjižnice, zato si prizadevamo, da je knjižnica privlačen prostor, ki mu v vsakem kotičku in v vsaki knjigi postavlja na pot nekaj izjemnega: vznemirljivo in bogato besedilo, dobro ilustracijo, domiseln topel prostor in prvovrstne prireditve. To izhodiščno vodilo so si za svoje poslanstvo zastavili naši predhodniki, ko so postavljali temelje za naše delo. V desetletjih se je dejavnost razcvetela, znanje poglobilo in krog sodelujočih povečal. In ni naključje, da se je pred dobrim desetletjem interesno področje pripovedovanja pravljic in zgodb razširilo še na naše odrasle uporabnike. Začeli smo organizirati Pravljične dneve in pravljično šolo, namenjeno pridobivanju in poglabljanju praktičnih znanj s področja umetnosti pripovedovanja in spoznavanja teorije o pravljicah, pika na i pa so pravljični večeri za odrasle. V teh letih se je potrdila naša domneva, da za pravljice in zgodbe ni ne starostnih ne drugih omejitev.
Tudi na založniškem področju je Mariborska knjižnica svojo vlogo ves čas utrjevala prav na teh vsebinskih smernicah. Ob reviji Otrok in knjiga je nastala še cela vrsta publikacij, ki temeljijo na začrtanem delu in poudarjajo pomen pravljice, pripovedovanja in njune teorije: Na temeljih preteklosti snujemo prihodnost, 1999 (ob 50-letnici Mariborske knjižnice), Splet znanja in domišljije, 2006 (ob 50-letnici mladinskega knjižničarstva v Mariboru), Sedi k meni, povem ti eno pravljico, 2006 (prvi priročnik pripovedovanja, v sodelovanju z Ljobo Jenče). Knjiga, ki je pred vami, nadaljuje tovrstna prizadevanja, prav ta del našega poslanstva pa je v letu, ko nosi Maribor naziv evropske kulturne prestolnice, tudi pomemben vir za načrtovanje velikega dela naših aktivnosti.

Naj bo branje vsebin, ki jih odklepamo s to knjigo, vsem, ki jo boste vzeli v roke, v užitek, naj odstre tančico z umetnosti pripovedovanja in naj poglobi vezi, ki povezujejo pripovedovalce in poslušalce zgodb.

Dragica Turjak, direktorica Mariborske knjižnice

Za pravljice odklenjene ključavnice, naslovnica monografije Iskalnik Preverite razpoložljivost (Cobiss)
Informacije
Leto izida2012
Ciljna skupinaodrasli, starejši
SLEDITE NAM | Ikona za Facebook Ikona za Instagram Ikona za Youtube
© 2024 Mariborska knjižnica. Vse pravice pridržane!
Prikaži skrita obvestila