Preskoči na vsebino Preskoči na vsebino

(Kult)urni potep po naših krajih - Mariborski avtobusni promet

V začetku 20. stoletja so se v Mariboru pojavili prvi avtomobili. Sprva manjše število registriranih vozil je začelo hitro naraščati po koncu prve svetovne vojne, kar je spodbudilo uvedbo prvih avtobusnih prog, ki so Maribor povezovale z okoliškimi kraji. Leta 1926 je bilo ustanovljeno prvo avtobusno podjetje, imenovano Mestni avtobusni promet. Zanj je mestna občina nabavila tri avtobuse znamke renault in uredila garaže v Kopališki ulici poleg mestnega kopališča. Konec decembra 1926 sta bili odprti dve avtobusni liniji, ki sta Maribor povezali z Dravogradom in Celjem. Kmalu je avtobus iz mesta vozil tudi do mnogih krajev v okolici, ki niso ležali ob železnici. Zaradi slabih cest so bile vožnje dolgotrajne, in ker še ni bilo urejenih postajališč, je voznik potnikom ustavljal kar pri gostilnah. Leta 1927 sta bili uvedeni prvi dve mestni liniji – linija 1 na relaciji Kolodvor-Kadetnica in linija 2 na relaciji Glavni trg-Studenci. Vozni park se je povečal za deset avtobusov, njihovo število pa je v naslednjih letih hitro naraščalo. Sredi tridesetih let 20. stoletja je imelo avtobusno podjetje poleg avtobusnega parka prav tako v lasti garaže, delavnico in bencinske črpalke. Leta 1972 je prišlo do prestrukturiranja podjetja, ki je dobilo novo ime - Certus. 80. leta 20. stoletja so bila zanj zlata. Leta 1986 je Certus zaposloval skoraj 1.500 ljudi in imel 475 avtobusov, leta 1989 pa je v Mlinski ulici zaživela še nova avtobusna postaja.

Viri in literatura:

  • 90 let javnega potniškega prometa v Mariboru: 1926-2016 (2016). Javno podjetje za mestni potniški promet Marprom. https://www.marprom.si/wp-content/uploads/90LetBus_Monografija_Web.pdf.
  • 90 let povezovanja mariborskih javnih podjetij: razstava Pokrajinskega arhiva Maribor ob 90. obletnici ustanovitve Mariborskih mestnih podjetij (2022). Pokrajinski arhiv Maribor. https://90let.jhmb.si/.
  • Burnač, D. (2010). Mariborska komunala od sredine 19. stoletja do začetka druge svetovne vojne. V Ž. Oset, A. Berberih Slana in Ž. Lazarevič (ur.), Mesto in gospodarstvo: mariborsko gospodarstvo v 20. stoletju (str. 451-461). Inštitut za novejšo zgodovino in Muzej narodne osvoboditve Maribor.
  • Prve vožnje avtobusov (29. 12. 1926). Jutro, letn. 7, št. 298, str. 5.

Pripravila: Mag. Nina Hriberšek Vuk, Center za domoznansko dejavnost Mariborske knjižnice

TAM-ov mestni avtobus v 70. letih 20. stol. Vir: Kamra.si (original hrani Pokrajinski arhiv Maribor)
Informacije
Ciljna skupinamladi, odrasli, starejši
LokacijaMaribor - center
SLEDITE NAM | Ikona za Facebook Ikona za Instagram Ikona za Youtube
© 2024 Mariborska knjižnica. Vse pravice pridržane!
Prikaži skrita obvestila