Preskoči na vsebino Preskoči na vsebino

Strugackij, A. N.: Piknik na robu ceste

Kultni znanstvenofantastični roman Piknik na robu ceste je ponovni prevod, tokrat necenzuriranega besedila s strani prevajalca Draga Bajta.

Roman opisuje dogajanje po obisku zunajzemeljskih bitij, ki so se ustavili v šestih conah na našem planetu. To so bile pošasti, ki so požirale samo otroke in starce. Kmalu so Zemljo zapustili, za seboj pa pustili opustošeno ozemlje polno predmetov in snovi ter kup odprtih vprašanj.

Znanstveniki so kmalu zagrizli v raziskovanje teh območij, v romanu je izpostavljena Cona poleg mesta Harmont. Ustanovljen je bil Mednarodni inštitut za zunajzemeljske kulture in prepovedan je bil vstop v kontaminirano območje.

Seveda pa se ljudje, ki so živeli na tem območju, niso držali pravil in so v Cono vstopali in iz nje odnašali predmete s katerimi so prekupčevali. Te so poimenovani stalkerji. Med te sodi tudi glavni protagonist Redrick Schuhart, Rusač.

Obiski cone in izpostavljanje nevarnostim glavnega junaka predstavljajo napeto branje in postavljajo bralcu veliko tem za razmišljanje o človeku in človeštvu. Sploh, ko se Rusaču rodi otrok, ki ne izgleda več kot človek, se postavi vprašanje, če ni bil namen obiska spremeniti človeka v njegovem bistvu.

Ana Dolinšek

Piknik na robu ceste, znanstvenofantastični roman za odrasle Iskalnik Preverite razpoložljivost (Cobiss)
Informacije
Leto izida2022
Ciljna skupinaodrasli, starejši
Zvrstroman, znanstvena fantastika
SLEDITE NAM | Ikona za Facebook Ikona za Instagram Ikona za Youtube
© 2024 Mariborska knjižnica. Vse pravice pridržane!
Prikaži skrita obvestila