Preskoči na vsebino Preskoči na vsebino

Štrukelj, Borut: Zdravilne rastline : 60 receptur prof. dr. Boruta Štruklja

Knjiga Boruta Štruklja, predavatelja in raziskovalca s področja biokemije in biotehnologije, vsebuje šestdeset domačih receptur za pripravke iz zdravilnih rastlin. Njihovi učinki so blagodejni za srce in ožilje, dihala, centralni živčni sistem, prebavila, sečila in spolovila, gibalni sistem, imunski sistem, kožo in sluznice.

Nekatere recepture vsebujejo splošno poznane zdravilne rastline. Iz njih lahko pripravimo na primer medene lizike z ingverjem in žajbljem proti kašlju, napitek za hitro odpravo glavobola s korenino ingverja, mleto kavo in limono, tinkturo za lažje prebavljanje hrane iz listov mete, korenine ingverja, plodu janeža in zeli rmana, čajni napitek pri hujšanju iz listov rožmarina, mete, zelenega čaja, soka limone in sladila ter masažno olje pri bolečinah v kolenu iz olivnega olja, sušenih pekočih feferonov in svežih listov mete.

Vsaki zdravilni rastlini je ob slovenskem dodano latinsko ime, ključni pa tudi fotografija. Zmeraj je opredeljen namen zdravljenja. Tako v sklopu Srce in ožilje najdemo tinkturo za uravnavanje krvnega tlaka in za podporo ob oslabljenem srčnem delovanju, čaj za preprečevanje krvnih strdkov, čemažev pesto za krepitev ožilja in preprečevanje nalaganja holesterola, mazilo proti hemoroidom in mazilo proti krčnim žilam.

Vsem recepturam je dodan tudi opis posameznega bolezenskega stanja na jasen in jedrnat način. Tako avtor srčno popuščanje razloži s stanjem, ko srce krvi po telesu ne poganja tako učinkovito kot pri zdravih ljudeh. Ob tem je naštetih nekaj možnih vzrokov za nastanek te kronične bolezni, kot zdravilna rastlina pa je izpostavljen glog.

V knjigi najdemo natančna navodila, kako narediti zdravilni pripravek, pri čemer so količine sestavin podane po žličkah, v litrih, gramih, ... Predpisana je količina pripravka, ki naj ga vzamemo na dan, način jemanja in trajanje zdravljenja. Ponekod je opozorilo, pri katerih bolezenskih stanjih uživanje pripravka ni primerno.

Zdravilni pripravki, ki jih lahko izdelamo po predlaganih recepturah, so po učinkih najbolj splošni za posamezni organski sistem. V sklopu Dihala tako najdemo recepture za lažje izkašljevanje in preprečevanje suhega in dražečega kašlja. V sklopu Centralni živčni sistem so izpostavljeni pripravki proti nespečnosti, depresiji, glavobolu, za pomirjanje, boljše razpoloženje in boljši spomin. Pri Prebavilih so to pripravki proti zgagi, odvajalni pripravki, pripravki za hujšanje, povečanje apetita, boljšo prebavo, odvajanje žolča, proti žolčnim kamnom, za dobro delovanje jeter. V sklopu Sečila in spolovila najdemo pripravke za odvajanje urina, odpravljanje ledvičnih kamnov, upočasnitev rasti prostate, preprečevanje bakterijskih okužb sečil, predmenstrualni sindrom in menopavzo. V sklopu Gibalni sistem izvemo, kako si lahko pomagamo pri bolečinah v kolenu, sklepih, pri putiki in revmi. S predlaganimi pripravki za imunski sistem si lahko olajšamo vnetje grla, zmanjšamo alergijske reakcije ob pikih insektov ter povečamo in reguliramo obrambne sposobnosti organizma. V sklopu Koža in sluznice so zanimivi pripravki za rast in krepitev las, pomladitev in porjavitev kože.

Avtor pojasni, da za razliko od klasičnih zdravil pripravki iz zdravilnih rastlin ne učinkujejo hitro, zato sta pri zdravljenju z njimi potrebni potrpežljivost in vztrajnost. Zdravilnim rastlinam z zelo močnim delovanjem se izogne, saj izdelki iz njih sodijo v lekarne. Pri resnih in dalj časa trajajočih težavah se ne zdravimo sami, potreben je obisk zdravnika. Ob ugotovljenem vzroku bolezni pa si lahko ob terapiji z zdravili dodatno pomagamo z rastlinskimi pripravki.

Marinka Gombač

Borut Štrukelj: Zdravilne rastline, naslovnica knjige Iskalnik Preverite razpoložljivost (Cobiss)
Informacije
Leto izida2018
Ciljna skupinaodrasli, starejši
Zvrststrokovno gradivo
SLEDITE NAM | Ikona za Facebook Ikona za Instagram Ikona za Youtube
© 2024 Mariborska knjižnica. Vse pravice pridržane!
Prikaži skrita obvestila