Preskoči na vsebino Preskoči na vsebino

(Kult)urni potep po naših krajih - Pohorski lonec

Juhe oziroma enolončnice so bile nekoč poglavitna jed na jedilniku manj premožnih družin, ki so jih skupaj s kakšno močnato jedjo, na primer pražencem ali slivovimi cmoki, postregli za kosilo. Tudi danes so »jedi na žlico« pogosto del menija glavnega dnevnega obroka. Ena takšnih je zelenjavno-mesna enolončnica, značilna za kraje na Pohorju. Znana je pod imenom »pohorski lonec« ali »pohorski pisker«, čeprav ne gre za čisto identični jedi. Pravi pohorski lonec sestavljajo tri vrste mesa, in sicer teletina, svinjina ter perutninsko meso, hamburška slanina, krompir, gobe, ješprenj in začimbe ter kis vloženih kumar. Pred skoraj tridesetimi leti je recept raziskala in zapisala Darinka Orlačnik, tedanja vodja kuhinje na Rogli, kjer vsako leto organizirajo Praznik pohorskega lonca. Javno ga je prvič predstavila leta 1995 na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju. Tradicionalno se jed pripravlja v velikem kotlu nad ognjem, ob njej pa se postreže kos črnega ali čebulnega kruha. V pravem pohorskem loncu tako ni prekajenega mesa in fižola, ki sta pogosti sestavini mnogih njegovih različic oziroma »pohorskih piskrov«. Enega takšnih pripravljajo v Ruški koči na Arehu. Pri receptu uporabljajo več sestavin, kot jih je določenih za pohorski lonec, med njimi prav tako prekajena svinjska rebrca, fižol, bob, pšenico oziroma piro in proseno kašo. Tekmovanje iz priprave pohorskega piskra so tradicionalno organizirali tudi tam, in sicer v sklopu prireditve Igramo in kuhamo na Ruški koči.

Viri in literatura:

Pripravila: Mag. Nina Hriberšek Vuk, Center za domoznansko dejavnost Mariborske knjižnice

Pohorski lonec
Informacije
Ciljna skupinamladi, odrasli, starejši
LokacijaPohorje
SLEDITE NAM | Ikona za Facebook Ikona za Instagram Ikona za Youtube
© 2024 Mariborska knjižnica. Vse pravice pridržane!
Prikaži skrita obvestila