Preskoči na vsebino Preskoči na vsebino

Razstava ilustracij: ANA MARAŽ, EVA MLINAR IN TINA VOLARIČ

2. APRIL, ROJSTNI DAN H. C. ANDERSENA IN MEDNARODNI DAN KNJIG ZA OTROKE

IBBY je proglasil 2. april, rojstni dan Hansa Christiana Andersena, za Mednarodni dan knjig za otroke. Na ta dan vsako leto druga nacionalna sekcija mednarodnega združenja IBBY pripravi plakat in poslanico. Letošnja poslanica prihaja iz Japonske. Plakat je ustvarila Nana Furiya, avtorica besedila pa je Eiko Kadono.

Poslanica 2024

Razstava ilustracij: ANA MARAŽ, EVA MLINAR IN TINA VOLARIČ

april in maj 2024

Pionirska knjižnica (TPC City), Pionirska knjižnica Nova vas, Knjižnica Nova vas, Knjižnica Tabor, Knjižnica Pobrežje, Knjižnica Tezno, Knjižnica Kamnica, Knjižnica Pekre, Knjižnica Hoče, Knjižnica Pesnica, Knjižnica Studenci, Knjižnica Bistrica ob Dravi, Knjižnica Šentilj, Knjižnica Lovrenc na Pohorju, Knjižnica Duplek, Knjižnica Janka Glazerja Ruše, Knjižnica Selnica ob Dravi, Knjižnica Rače, Knjižnica Kungota

Ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke, smo za vas pripravili razstavo ilustracij Ane Maraž, Eve Mlinar in Tine Volarič v enotah Mariborske knjižnice. Razstava bo na ogled v mesecu aprilu in maju. 

Vabimo vas na pogovor z umetnicami: 

  • Ilustratorka na obisku: TINA VOLARIČ
    Ponedeljek, 27. maja, ob 11.30 v Pionirski knjižnici (TPC City)
    Dogodek pripravljamo v sodelovanju s festivalom Bralnice pod slamnikom (Miš založba).


Eva Mlinar

Eva Mlinar (1985) je končala študij umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter študij vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Deluje na različnih področjih umetnosti, predvsem v slikarstvu in oblikovanju, z močnim poudarkom na sodobni ilustraciji in gledališču. Od leta 2011 snuje likovno podobo za knjige Knjižnice Mestnega gledališča, oblikovala je tudi gledališke plakate. Pri svojem delu se posveča raziskovanju ikonografij in zgodovine idej, ilustracijo pa pogosto opremi z elementi kolaža. Z ilustratorko Hano Jesih sta leta 2018 v samozaložbi izdali knjigo Impresije, za katero sta prejeli nagrado Hiii Illustration Merit Award na Kitajskem. Impresije so likovna korespondenca in dialog dveh vizualnih umetnic med Ljubljano in Istanbulom, rezultat digitalnega dialoga pa so imenitne kolažne ilustracije, ki razpirajo specifičnost kompleksnega digitalnega branja in so dobile mesto v avtorski knjigi. S pisateljico in dramaturginjo Evo Mahkovic je leta 2019 izdala literarno-vizualno zbirko grotesk neujemljivega žanra Vinjete straholjubca, ki je prejela veliko nagrado knjižnega sejma za knjigo leta in nagrado predsednice žirije na slovenskem bienalu ilustracije. Glavna značilnost knjige je fragmentarnost, ki črpa iz različnih virov (npr. srednjeveška literatura, življenje svetnikov, viktorijanski roman itd.). Za nagrajeno knjigo na lanskem Slovenskem knjižnem sejmu Sto slovenskih ljudskih (2023) je prispevala štiri ilustracije. Njena dela je mogoče zaslediti tudi v revijah Tribuna, Outsider in Cacao Europa. Razstavlja na bienalih in razstavah ilustracije v Sloveniji in tujini (Hrvaška, Poljska, Litva, Francija, Nemčija, Turčija, Kitajska). Živi in ustvarja v Ljubljani.

Več:

O Evi Mlinar in njenem delu lahko preberete v reviji Otrok in knjiga, št. 116, v članku Tatjane Pregl Kobe Slovenski knjižni ilustratorji (7. del). Ilustracija Eve Mlinar je na ovitku revije Otrok in knjiga, št. 118, ki ga je avtorica tudi oblikovala.

Gradivo v Mariborski knjižnici

Več o avtorici najdete na:


Ana Maraž

Ana Maraž (1985) je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, na oddelku za likovno pedagogiko. Deluje na področju ilustracije, slikarstva in oblikovanja ter vodi likovne delavnice za otroke in odrasle. Skozi njeno bogato izraznost in skozi luščenje zunanjih plasti predmeta se ji je izrisala tudi zgoščena oblika v preprostem in enostavnem. Znotraj črte, ki jo ilustratorka »riše s škarjami«, se s črninami in belinami polnijo podobe, pri čemer se odraža ravnovesje v soočanju linije in ploskve. Izziv, ki ga zastavljata barvna izčiščenost in poenostavitev, je postal osnova njenega likovnega izraza, obenem pa sta pogosta izbira črno bele ilustracije ter stiliziranost oblike odgovor avtorice na preobloženost današnjega sveta z vsem materialnim. lustracije so izšle v knjigah Kako dolg je čas Mateta Dolenca (2019), Božaj veter Miroslava Košute (2021) in Protideževna juha Majde Koren (2023). Za ilustracije v knjigi Božaj veter je prejela nagrado za najboljšo ilustracijo v kategoriji knjižne ilustracije na Ilustrofestu v Beogradu. Ilustracije iz knjige Kako dolg je čas so bile uvrščene na Golden pinwheel v Šanghaju, prejele so tudi posebno pohvalo na slovenskem bienalu ilustracije, kjer je bila nagrajena s priznanjem Hinka Smrekarja. Njene ilustracije izhajajo v revijah Cicido, Ciciban in Galeb.

Ana Maraž se bo predstavila na mednarodnem sejmu knjig za otroke v Bologni (8.-11. april 2024) kot ena izmed 79 izbranih avtorjev iz 31 držav. Izbrane ilustracije iz knjige Majde Koren Protideževna juha bodo v svoji izvirni obliki razstavljene v središču sejma, kjer bodo na ogled strokovni javnosti iz založniškega sveta. Avtorica razstavlja doma in v tujini (Avstralija, ZDA, Srbija, Japonska, Kitajska), kot samozaposlena ustvarjalka v kulturi živi in ustvarja v Vipavi.

Več:

O Ani Maraž in njenem delu lahko preberete v reviji Otrok in knjiga št. 118 v članku Tatjane Pregl Kobe Slovenski knjižni ilustratorji (8. del). Ilustracija Ane Maraž bo na ovitku revije Otrok in knjiga št. 119, ki bo predvidoma izšla konec maja.

Gradivo v Mariborski knjižnici

Več o avtorici najdete na:


Tina Volarič

Tina Volarič (1980) je študirala etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Redno prispeva ilustracije za osrednje slovenske otroške revije, ilustrira glasbene albume, knjižne naslovnice leposlovnih in humanističnih del in snuje avtorske slikanice za otroke in odrasle. Občasno se posveča tudi samostojnim konceptualnim serijam, katerih pogost skupni imenovalec so mehka nostalgija, intimen prostor doma in spomini. Tina Volarič je avtorica nagrajene slikanice brez besedila Črta (2021), ki je bila uvrščena na seznam knjig brez besedila IBBY. Umetnica s skrbno izbiro različnih perspektiv, kompozicijskih rešitev, tekstur, barvnih poudarkov in ekspresivnih obraznih oznak v Črti domiselno spregovori o majhnih, velikih, absurdnih, intimnih ali kolektivnih drobcih vsakdanjega življenja. Ustvarila je avtorsko slikanico Nonotov zid (2021), slikanice Karlo in Stanko Marka Klavore in Davida Kožuha (2023) in drugih. Sodelovala je v mednarodnem projektu Narava in moralni status živali v antiki in srednjem veku ter ustvarila knjigo umetnice Sosedje in tovariši (2023). Njena debitantska slikanica z naslovom Zgodba o zamorčku Bambuleju in vrtoglavi žirafi Franeta Milčinskega Ježka (2010), je bila na Slovenskem knjižnem sejmu nagrajena kot najlepša knjiga za otroke in mladino. Z ilustracijami je opremila tudi svoj nagrajeni pesniški prvenec Krožnice večglasnih tišin (2014). Tina Volarič razstavlja na samostojnih in selekcioniranih skupinskih razstavah doma in v tujini (Hrvaška, Srbija, Italija, Poljska, Portugalska, Kitajska). Živi in ustvarja na Krasu.

Gradivo v Mariborski knjižnici

Več o avtorici najdete na:

Razstava ilustracij: ANA MARAŽ, EVA MLINAR IN TINA VOLARIČ

Plakat ob 2. aprilu, Mednarodnem dnevu knjig za otroke.

Vabimo vas, da se prijavite na Sovine E-novice Mariborske knjižnice. V njih vas bomo obveščali o novicah in aktualnih dogodkih.
Prijavi se na novice
SLEDITE NAM | Ikona za Facebook Ikona za Instagram Ikona za Youtube
© 2024 Mariborska knjižnica. Vse pravice pridržane!
Prikaži skrita obvestila